woensdag 30 maart 2011

Windows Phone 7

Zoals ik in mijn vorige bericht al heb geschreven ben ik nu de trotse bezitter van een WP7. Ik heb de telefoon nu al een week in bezit en wat een enorm goed ding. Microsoft is hier echt mee vooruit gegaan.

Na opstarten moet je je meteen aanmelden met een live adres. Gelukkig hebben we op school live@edu dus de aanmelding was zo gedaan. Na het aanmelden staan mail, contactpersonen en agenda meteen goed in de telefoon. Na het toevoegen van mijn andere mailadressen is mijn telefoon goed gevuld.  Alle contactpersonen van de verschillende mail-adressen worden centraal gegroepeerd bij de contactpersonen. Als alle namen goed staan dan heeft de telefoon dubbele namen al samengevoegd (dit is alleen op de telefoon). Handmatig kun je de missers zelf nog even goed zetten.
Je kunt ook meteen je facebook koppelen en ook jouw vrienden in facebook komen netjes tussen de contactpersonen te staan.

Hetzelfde is aan de hand met de agenda. Mijn werkagenda en mijn privé agenda uit g-mail komen nu samen in één agenda te staan. Met handige kleurtjes is te zien waar de afspraken vandaan komen. Dit alles is binnen een paar minuten gergeld.

Aangezien ik op de telefoon aangemeld ben op mijn live adres kunnen foto's die ik maak meteen netjes naar mijn skydrive en daar opgeslagen worden. Ook kan ik op de telefoon in One note werken en daarin aantekeningen bijhouden ook deze zaken worden meteen gesynchroniseerd met mijn skydrive.

Dit alles gebeurt allemaal razendsnel in een hele mooie grafische omgeving. Dit is ook iets waar ik erg over te spreken ben. Het hele concept van live tiles en hubs werkt erg prettig en ziet er ook gewoon mooi uit. Een hub is een centrale plaats waar de informatie gegroepeerd komt te staan. bv. de People Hub. Alle laatste updates vanuit Facebook, SMS'jes en berichtjes staan hier gegroepeerd.



Het enige dat nu niet werkt is is de marketplace. Dit komt omdat er nog geen ondersteuning voor Nederland is. Na drie dagen heb ik dit probleem ook kunnen oplossen. De telefoon heb ik even moeten resetten en ik heb mij opnieuw met een live adres moeten aanmelden. Ik heb hiervoor zelf even een nieuw adres voor gemaakt. Alleen heb ik aangegeven dat ik in Amerika woon. Via deze omweg is het nu wel mogelijk om de marketplace te bezoeken. Ik kan nu gratis apps installeren. Voorbetaalde moet je een cc aanmelden, maar daar heb ik geen zin in.

Is alles dus hosanna?

Nee. Toch een paar kleine puntjes.
  1. Nog geen ondersteuning voor Nederland. Dit heb ik nu kunnen oplossen met een Amerikaans adres, maar de voordelen van delen met mijn eigen skydrive vervallen nu weer. De hoop is dat richting het einde van het jaar de update voor ondersteuning komt.
  2. De rechtertoets voor het openen van de browser open je ook heel erg makkelijk als je hand er even overheen gaat. Dus de browser start soms per ongeluk op.
  3. Er is nog geen mogelijkheid tot copy/paste, maar als het goed is is de uitrol van deze update gisteren begonnen.

woensdag 23 maart 2011

Van Windows 3.11 naar Windows 7

Het is misschien een rare vergelijking, maar ik denk dat hij wel opgaat voor de ervaring die ik nu op doe. Sinds kort heeft Microsoft voor zijn mobiele telefoons een totaal nieuw besturingssysteem op de markt gebracht Windows Phone 7 en dit is een wereld van verschil met de oude Windows Mobile.

Nu even terug naar het begin.
Ik heb zelf heel wat verschillende prepaid telefoontjes versleten. Te laat een beltegoed gekocht en zodoende een verlopen nummer of het toestel was al lang gesneuveld. Ik maakte er dus niet veel gebruik van. Daarna kwam er een digitale agenda op basis van windows mobile. Erg leuk en handig, maar als je vergeet te synchroniseren dan heb je er nog niets aan.

Vanaf toen had ik al voor mij een besluit genomen. Als ik weer iets koop dan zou het toch iets van een smartphone moeten worden met al deze functies bijelkaar. Anderhalf jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ik heb er één met abonnement gekocht dus ook internet.

Dit was wat ik zocht. Alleen wat liep de software van Microsoft achter op alle andere toestellen.(Android en iOS) Veel software was nog geschreven om te werken met een pennetje. Dus de knoppen waren erg klein en totaal onhandig. Dit werd wel iets verbeterd met de update naar 6.5, maar het was nog geen volwaardige smartphone software.

Microsoft heeft toen de beslissing genomen om alles over boord te gooien en de software totaal te vernieuwen. Windows Phone 7. Een totaal nieuw concept voor de smartphone. Telefoonmakers kunnen gebruik maken van deze software, maar mogen er nu zelf niets meer mee doen.
Dit zag er wel erg interessant uit.

Tot zover de inleiding.

Vorige week werd ik gebeld door PCM dat ik een prijs had gewonnen. Ze hadden op hun website een prijsvraag uitgeschreven wie goed kon motiveren waarom hij een WP7 kon gebruiken en hoe die dan goed kon samenwerken met Office 365. Blijkbaar vonden ze mijn motivatie goed genoeg om mij een Samsung Omnia 7 op te sturen en binnenkort ook een inlog voor de beta van office 365 (hierover later meer). Gisteren heb ik de telefoon binnengekregen en meteen alles aangesloten. Vanaf het eerste moment wat een verademing.

Dit heeft Microsoft goed aangepakt. Ingelogd via mijn Live@edu schoolmail en alles meteen netjes gesynchroniseerd. Tevens mijn Gmail en Facebook gekoppeld en alle contactpersonen staan netjes bijelkaar en ook meteen goed gegroepeerd.

Via mijn telefoon ook al meteen de melding dat er een update klaar stond (Dit is nu ook iets dat Microsoft regelt en niet de telefoon fabrikant). Telefoon aan de computer en alles is meteen geupdate.

Is alles nu meteen zo goed?

Nee. De telefoon is is hier al wel te koop, maar officieel nog niet geïntroduceerd. Hierdoor zijn belangrijke functies hier in Nederland nog niet te gebruiken en staat de taal nog in het engels. Later in het jaar komt er een grote update waarmee dit verholpen gaat worden.

Er zijn wel workarounds om bv. wel gebruik te kunnen maken van de market place. Ik wacht in eerste instantie nog wel even af op de update dat het wel gewoon vanuit Nederland kan.

Zo dit zijn mijn eerste ervaringen met dit toestel. Ik zal ook straks proberen ook mijn ervaringen neer te zetten in combinatie met office365 en mijn ervaringen met office365.