woensdag 7 oktober 2009

Rekenen in een tuintje.

Ik kwam de volgende twee situaties regelmatig tegen in de klas.


  1. Tijdens het rekenen viel het op dat er een aantal kinderen moeite hadden met het automatiseren van sommen. Veel oefenen heeft vaak dan wel effect. Wat zijn dan goede oefeningen? Werkbladen vol met rijtjes en die op tempo laten maken? Oefeningen uit Ambrasoft laten maken? Hoofdwerk?
    Al deze zaken voldoen wel, maar  toch ook soms weer net niet.

  2. Ouders komen vragen waar kunnen we thuis nog mee oefenen om het automiseren te verbeteren. Ook hier komen dan de geijkte antwoorden. Rijtjes met sommen laten oefenen. Iedere dag even 10 minuutjes oefenen. Het Ambrasoft thuiswerkpakket. Vul verder maar in.
In ieder geval ben je altijd druk aan het verzinnen wat je nu toch steeds weer kan doen. Totdat ik vorig jaar tijdens de NOT iets geweldigs tegenkwam.

Een project van de universiteit van Amsterdam. Dit is een webapplicatie waar kinderen online automatiseringsoefeningen kunnen doen.
Rekentuin
Het programma gaat er van uit dat je een tuintje moet bijhouden. Ieder plantje dat je ziet staat voor een ander domein. Zo zijn er 6 domeinen nl. optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, breuken en snelheidsmix. Als je voor het eerst gaat werken zie je nog niets staan in je tuintje.


(bron: rekentuin.nl)

Pas als je gaat oefenen met de verschillende domeinen zullen je plantjes tot weelderige planten uitgroeien. Begint een plantje te verdorren dan moet er weer hoognodig met dat domein worden geoefend. Het programma is adaptief. Het zal zich dus na een aantal keren spelen aanpassen aan het niveau van de leerling.

Met dit programma wordt voor mij het eerste punt van mijn verhaal opgelost. Kinderen kunnen nu eenvoudig even aan de slag om spelenderwijs te oefenen.

Het tweede punt aan het begin van mijn verhaal wordt ook meteen met dit programma opgelost. Aangezien dit een webbased applicatie is kunnen kinderen vanuit school, maar ook vanuit thuis inloggen op hun eigen tuintje (kinderen die deelnemen krijgen nl. een eigen gebruikersnaam en wachtwoord om hun eigen tuintje te onderhouden).

Het is dus nu mogelijk thuis en op school met dezelfde soort oefeningen te oefenen en kinderen kunnen thuis verder gaan waar ze op school zijn gebleven.

De leerkracht kan ook zelf inloggen en dmv grafiekjes en tabellen de ontwikkelingen van de leerlingen volgen.















(bron: rekentuin.nl)






Zeker vanwege de geringe kosten is dit programma zeker een aanrader.

Zie ook:







Geen opmerkingen: