woensdag 19 oktober 2011

Mappen delen in skydrive

Mensen die vaak veel verschillende bestanden delen over internet gebruiken daar vaak Dropbox voor. In het verleden heb ik daar ook vaak veel gebruik van gemaakt.

Sinds wij echter met school over zijn gegaan op live@edu ben ik skydrive steeds meer gaan gebruiken. Het is nl. in Skydrive ook mogelijk om bestanden en mappen te delen. Het makkelijkste gaat het als die ander ook een live adres heeft. Dan is het eenvoudig uitwisselen. Wil je echter een map beschikbaar maken aan een grotere groep of aan iemand die geen live adres heeft dan gaat het wat lastiger.

Je zou natuurlijk de beveiligings optie op die map binnen skydrive op openbaar kunnen zetten. Je kan dan een link van die map met iedereen delen en iedereen kan de inhoud van die map zien en downloaden. Zo kun je verschillende mappen hebben die je met verschillende groepen deelt. Het enige vervelende is dat als iemand die die link krijgt één niveau terug kan gaan en zo in de root van je skydrive komt en zo alle mappen kan zien die op openbaar staan.

In principe is dit niet erg, want je hebt al aangegeven dat je dit met iedereen deelt, maar niet iedereen hoeft in alles rond te kunnen snuffelen. Ook is het soms handig een map te kunnen delen met mensen zonder dat ze zich hoeven aan te melden, terwijl niet iedereen zomaar in deze map kan. Hoe kun je dan toch een map met iemand delen zonder dat die ander een live adres heeft en zonder dat je alles open hoeft te zetten zodat iedereen er bij kan.

Sinds kort heb ik bij Skydrive ontdekt dat dit eenvoudig kan. Bij de beveiligingsopties laat je het pijltje helemaal beneden. Je deelt dus niets. Hierna klik je op link ophalen. Je krijgt nu een link te zien die je met mensen kan delen, maar mensen moeten zich hier wel voor aanmelden. Je krijgt echter nu ook de keuze om een link te maken naar deze map zonder in te hoeven loggen.

Als je deze link nu gebruikt om in te loggen op deze map is deze map niet te vinden in je skydrive als mensen een niveau hoger gaan. Pas je dit toe op alle mappen die je deelt dan kun je mappen delen met mensen zonder dat ze hoeven in te loggen en zonder dat ze ook bij je andere openbare mappen kunnen komen.

Zo kun je met ouders bv. een map delen met  wat grotere bestanden zoals de schoolgids en jaarkalender en kun je ook  met een uitgever je logo's van school delen en  kun je je database van het LVS delen met het CITO als er een fout in zit. Zonder dat er mensen in de verschillende mappen kunnen kijken.

Zo wordt Skydrive nog handiger in gebruik. Skydrive is straks helemaal klaar voor de toekomst, want dan vervalt voor het opslaan van je foto's en je office documenten de limiet van 25GB. Dan is Skydrive ook opeens een goede plaats om bv je schoolfoto's op te slaan en de mappen te delen op je schoolwebsite.



Geen opmerkingen: