dinsdag 28 oktober 2008

Gmail

In mijn vorige blog heb ik al iets geschreven over gmail. Aangezien nu de de ene update na de andere uit google labs tevoorschijn komt leek het mij wel interessant om er wat meer over te schrijven.

Veel van de extra toevoegingen binnen gmail moet je aanzetten in Labs. Dit is een extra tabblad dat verschijnt bij instellingen als je je taal in gmail op English (US) zet.

  1. Navbar drag & drop: Zet je deze optie aan dan kun je aan de linkerkant van je scherm de verschillende vakken op je eigen manier indelen.

  2. Right-side labels & Right-side chat: Worden de vakken aan de linkerkant erg groot dan kun je met deze twee opties de vakken chat en labels naar de rechterkant van je scherm verplaatsen.

  3. Google Calender gadget & Google Docs gadget: Vandaag verscheen op de gmail blog deze gadget. Maak je ook gebruik van de google kalender of van google docs dan kun je met deze gadget aan de linkerkant een overzichtje krijgen. 
Dit zijn de gadgets die ik nu in eerste instantie heb aangevinkt, maar er staat nog veel meer:

Mededeling geen onderwerp, zelf kleuren labels maken, zelf keyboard shortcuts instellen enz.

Naast deze gadgets kun je natuurlijk met gmail nog meer leuke dingen doen.

Naast het standaard mailadres dat je hebt kun je dit adres uitbreiden met verschillende zaken. Zo is mauits.knoppert@gmail mijn standaard mail adres.

Zet ik het volgende neer "mauits.knoppert+wachtwoord@gmail.com" dan wordt de mail ook gewoon in je inbox afgeleverd. Door de toevoeging +wachtwoord kun je deze mail nu wel meteen filteren. Je zou nu bv een label wachtwoord kunnen maken en bij filteropties in kunnen stellen dat alle mail die binnenkomt op het bovenstaande adres meteen naar het label wachtwoord gaat zonder in je inbox te komen. Zo heb ik ook "mauits.knoppert+todo@gmail.com" gemaakt. Deze mail komt meteen binnen bij het label todo. Ik schrijf alleen in de onderwerpregel wat ik moet doen en ik heb snel een todo lijstje bij de hand (Deze laatste tip heb ik hier gevonden)

Zo zou je nog veel meer manieren kunnen bedenken hoe je met je mail om zou kunnen gaan.

heb je zelf nog meer ideeën laat het weten zodat we er allemal wat aan hebben.

zondag 26 oktober 2008

Vakantie


Het was deze week herfstvakantie. Tijd om lekker een beetje te ontspannen. 
Tijdens deze dagen had ik mij voorgenomen om google nog eens wat nader te bekijken. 
In een vorige blog heb ik geschreven hoe ik microsoft en google heb vergeleken met hun online diensten.

Ik moet zeggen dat ik mij nu geheel gericht op google. 
Als eerste heb de functie google sites eens onderzocht. Hierbij kun je online samenwerkingspagina's maken op een wiki manier. Ik zag hier wel een paar leuke dingen in die ik kon maken voor school. Mijn enige "probleem" dat ik hiermee heb is dat ik gegevens van school ergens bij google opsla. Het geeft mij een beetje apart gevoel. Maar oefenen met het maken van deze pagina's gaf mij wel wat nieuwe ideeën die ik hiermee kan maken.

Als tweede heb ik mijn gmail acoount eens onder handen genomen (dit kwam vooral door enkele posts op het weblog lifehacking). Ik heb dit gmail adres, omdat ik met google werk, maar verder deed ik er niets mee. 
Ik kwam erachter dat je je gewone huismail in google kan binnenhalen en kopie op de server kan laten staan voor thuis. Dit is wel erg prettig, want de web mail waar ik mee moet werken van kabelfoon is wel heel erg basic.

Als laatste heb ik google apps eens nader bekeken. Je kan hier het hele online dienstenpakket van google laten werken onder je eigen domeinnaam. Als eerste moet je een paar handelingen verrichten om te laten zien dat je je domein echt bezit, maar dan werkt alles onder je eigen naam. Je hebt dan ook nog de betaalde variant voor bedrijven. Je hebt dan meer opties voor het beheer. Voor het onderwijs is deze optie echter gratis. Je moet je dan daarvoor wel even aanmelden. Ook dat gedaan en binnen een uurtje een mailtje terug en alles was overgezet naar de education variant.

 Je zou nu je hele mail kunnen overzetten en laten werken met gmail. Ook zou je nu online met elkaar kunnen samenwerken met documenten enz. Of we het gaan gebruiken op school? Ik weet het nog niet, maar ik vind het wel een erg leuke zandbak om online van alles uit te proberen.

maandag 20 oktober 2008

Access

In mijn stukje over het officeforum gaf ik aan dat ik verschillende applicaties gemaakt heb ik access. Remko was erg nieuwsgierig wat dat dan allemaal wel was.
 
Op een gegeven moment wilde ik graag beginnen met het ontdekken van access. Zomaar iets doen heeft geen zin dus bedacht ik een reden om iets te maken. 

Een digitaalbestelschrift voor alle materialen op school leek mij wel een leuk onderwerp om mee te beginnen. Dit werd dan ook mijn eerste database. Op dit moment wordt hij nog steeds gebruikt. 
Iedereen kan op school gebruik maken van dit programma. Op een eenvoudige wijze kun je snel alles invoeren wat besteld moet worden. Dit is vooral handig aan het eind van het schooljaar als alle werkboekjes en schriften besteld moeten worden.

In dit programma zitten dan ook meteen een paar handigheidjes. Als je bv. kiest voor groep 5 dan komen ook alleen maar de materialen van groep tevoorschijn.

Na het invoeren van alle bestellingen komt er een lijst uit die gesorteerd is op uitegeverij. Dit si weer erg makkelijk voor diegene die onze bestellingen inkoopt. Ook is nu makkelijk bij de hand wie wat besteld heeft.


Nu dit goed werkte ben ik mij er weer verder in gaan verdiepen. Zoals in het vorige stukje geschreven had ik de overblijfadministratie nog in excel staan, dit werkte goed, maar het uitdraaien van rekeningen vergde veel handelingen. De tweede applicatie die er kwam was dus voor de overblijfadministratie. Hier zaten wel heel wat complexe handelingen in en het heeft verschillende versies geduurd voordat het is wat het nu is.

In dit programma kunnen we nu mooi de gehele overblijfadministratie bijhouden en met één druk op de knop de rekeningen afdrukken.

Het laatste waar ik mij mee heb beziggehouden is om simpel leerlinglijsten af te drukken. De leerlingen staan toch al in de tabel vanwege het overblijven. Het is dus nu redelijk simpel om met één druk op de knop verschillende soorten leerlinglijsten snel uit te kunnen printen. Met hokjes, lijntjes, bovenaan de lijsten al ingevuld waar de lijst voor is enz. Aan het begin van het jaar kun je zo snel verschillende lijsten uit printen.

zondag 19 oktober 2008

www.officeforum.nl


Een website als titel?

Dit heeft ook wel een heel speciale reden. Vanaf het moment dat ik het office pakket echt goed ben gaan gebruiken kwam ik vaak tegen dingen waarvan ik wel wist dat het mogelijk was, maar niet wist hoe.

Dit kwam als eerste naar voren toen ik excel ging gebruiken. Eenvoudige formules en opmaak lukte mij wel, maar de complete overblijfadministratie erin verwerken was een leuk vakantieproject. Stapje voor stapje kreeg ik met hulp van de mensen bij het officeforum excel steeds beter onder de knie. 
Vragen staat er altijd vrij en er zitten heel wat mensen die je rustig iedere keer weer stukje verder kunnen helpen.

Op dit moment zit volgens mij nog steeds de grote kracht bij de access hoek. Dit was nl. mijn volgende project. Access onder de knie krijgen.  Stapje voor stapje door zelf dingen te probere, het forum te lezen en de juiste vragen te stellen is het mij gelukt om een aantal goed draaiende databases te maken die we nog steeds op school gebruiken.

Dit stukje is dan ook wel een beetje om de mensen op dit forum te bedanken, want door hun bereidwilligheid en kennis helpen zij weer iedere maand honderden mensen op weg die ergens weer vast zitten.

Heb je vragen over het office pakket dan is dit denk ik een uitstekend forum waar je goed je vragen kwijt kunt.


donderdag 16 oktober 2008

Scholenlijst

Vraag mij niet waar, wanneer en hoe.

Op een gegeven moment kwam ik in aanraking met de scholenlijst. Het aanmelden op deze lijst was één van mijn eerste acties als ict-coördinator. Het is een soort van ontmoetingsplaats van ict-coördinatoren binnen het onderwijs en iedereen die op andere manieren met ict en onderwijs bezig zijn. Op de website wordt het zo omschreven.

Welkom op de mailinglist voor webmeesters en -juffen.
Deze is bestemd voor iedereen die zich bezighoudt met het beheer van websites voor (basis)scholen en/of actief is in het werken met ICT toepassingen in het onderwijs. Hier vind je een plek waar je je vragen en tips kwijt kunt! Nadat je lid bent geworden ontvang je per e-mail vragen en oplossingen van anderen. En je kunt zelf (ook per e-mail) vragen of oplossingen voorleggen. Zo helpen mensen uit de praktijk elkaar!
Meld je aan: het is gratis, en opzeggen van je lidmaatschap is zonodig snel gedaan. Of blader eerst eens door het archief, zodat je een idee krijgt wat er zoal op de lijst besproken wordt.
Bedenk daarbij: elk onderwerp mag, als het maar over ICT en onderwijs gaat.
Kortom, deze lijst is hét kennis-net(werk) voor alle ICT op school!


Wel moet ik op dit moment zeggen dat ik een zgn lurker ben. Erg interessant om dingen te volgen die hier voorbij komen. Erg veel iniatieven hebben op deze lijst hun oorsprong gevonden een goed voorbeeld is bv. wikikids. Ook kun je terecht als je zelf een probleem ervaart binnen ict in het onderwijs. Er is altijd wel iemand die een oplossing weet, of die je op de goede weg weet te zetten.

Voorstellen

Ik geloof dat ik het een beetje in de verkeerde volgorde doe. Je hoort je eerst voor te stellen en dan begin je met het schrijven van je blog.

Ik zal dan nu ook maar eerst wat over mijzelf en de rede van dit blog vertellen.

Zoals rechts op de pagina te lezen valt ben ik al vanaf 1997 werkzaam op een basisschool in Den Haag. Bijna vanaf hetzelfde moment ben ik ook de ict-coördinator op deze school. In het begin was het vooral uitdenken wat willen we en hoe pakken we het aan.

Op dit moment hebben we een goed draaiend netwerk bij ons op school en iedereen maakt er gebruik van. Kinderen oefenen hun (extra)oefenstof op de computer en collega's maken voor de administratie en digitaalschoolbord gebruik van hun computer.

De laatste jaren merk ik dat ik steeds bezig ben om de computer ook juist voor de collega's in te gaan zetten. Mijn gedachte is steeds dat als de computer op de juiste manier gebruikt wordt het een extra hulpmiddel voor de leerkrachten kan zijn.

Ik denk dat ik hierover veel wil gaan delen op dit web-log. Op welke manieren ik de computer probeer te gebruiken als taakverlichting.




woensdag 15 oktober 2008

Google vs Microsoft

De laatste dagen ben ik druk bezig geweest met het vergelijken van de online diensten van Google en Microsoft.

Wij maken bij ons op school gebruik van een eigen mailserver en zit een sharepoint omgeving in het verschiet. Dus mail of documenten via Google of Microsoft zal het niet gaan worden. Toch is het leuk om de verschillende omgevingen met elkaar te vergelijken.

Na het proberen van de verschillende omgevingen merk ik dat ik toch vaker de verschillende opties van Google pak en niet die van Microsoft. De grootste oorzaak hiervoor is de eenvoudige manier van benaderen op de google websites. Bij Microsoft ben ik af en toe de weg kwijt en moet je voor de verschillende opties vaak naar heel verschillende websites.

Toch is het leuk om te zien welke functionaliteiten wel te gebruiken zijn.
Laten we er meteen maar een lijstje van maken ;-)

  1. Google agenda: Google agenda gebruiken we bijvoorbeeld al om de schoolagenda bij te houden. Via een link is dit zo op de schoolwebsite te zetten. Sinds vorig jaar is het mogelijk om de kleuren te behouden van de verschillende agenda's als je de agenda op een website publiceert. Ouders die google agenda gebruiken kunnen nu met één druk op de knop de gehele agenda importeren in hun eigen agenda.

  2. Google documenten: Binnen google documents vind ik de optie om formulieren te maken wel erg interessant. Dit hebben we nog niet gebruikt, maar mijn eerste idee is om dit formulier te gebruiken bij de sportdag.
    Ouders gaven zich altijd op via een blaadje bij mij en ik kon alle aanmeldingen verwerken in een excel blad. Nu komen de resulaten vanzelf in een formulier te staan en hoef ik die stap niet meer uit te voeren. Hier horen jullie nog van.

  3. Google reader: Privé gebruik ik nu google reader voor het bijhouden van mijn rss feeds. Erg makkelijk waar ik ook ben alles bij de hand.

  4. Picasa: Op momenten dat ik snel foto's ergens wil neerztten en delen is voor mij Picasa de aangewezen plek. Ook hier kun je met een klein stukje code snel meerdere foto's delen met veel mensen. Of het is gewoon een plek waar jeje foto's kwijt wilt die je gaat gebruiken op internet.